Gönderen: Ali Berberoğlu | 13 Temmuz 2010, Salı

Soba Nasıl Yakılır!

TUĞLALI SOBA VE KUZİNELERİN KULLANMA TALİMATI

Soba mutlaka üstten yanmalıdır. Alttan yakmayın, zira sobanın çabuk dolmasına ve hava kirliliğine sebep olursunuz. Kömürü, Turbo sistemin 10 cm. altına kadar doldurun ve kırılmış odunu, sobaya girebilecek şekilde, aldığı kadar doldurun ve üstündeki sürgülü kapağı açmak sureti ile yakın. Odunlar tutuştuktan sonra gerekirse bir iki tane odun ilave edin ve iki ateş küreği kömür atın. Üst kapağı kapattıktan sonra sobayı yanmaya bırakın. Sobanın tekrar yanması gerektiğinde soba içerisinde ateş dahi olsa, bu durum sobaya zarar vermeyeceğinden, boşaltıp yeniden yakın.

KAYNAK KÖMÜRLERİ YAKMA ŞEKLİ
Bilindiği gibi linyit kömürlerin de kendilerine has özellikleri bulunmaktadır. Soba, kömürün özelliğine uygun olarak yakılmalıdır. Kaynayan kömürlerde soba üstten yandığı için yanma anında kaynayarak ince bir tabaka meydana getirir ve ısıyı iletmez. Hal böyle olunca da yanma olayı durur, soba kararmaya başlar. Yukarıda bahsedilen durumu önlemek için sobayı doldurmadan evvel ortasına bir adet odunu dik durumda yerleştirin ve etrafına kömür yerleştirdikten sonra yukarıda izah edilen işlemleri yapın.

NEMLİ VE KALORİSİ DÜŞÜK LİNYİT KÖMÜRLERİNİ YAKMA ŞEKLİ
Bu tip kömürleri de yukarıda izah edilen hususlara uyarak yakmak gerekir. Kömür topraklı ise10 mm gözlü elekten eleyerek topraktan arındırın. Elek altı tozunu, soba tavına geldikten sonra, azar azar atmak sureti ile bu tozları da değerlendirmiş olursunuz.

ÖNEMLİ NOT :
Piyasadaki, kalorisi yüksek ithal kok ve yüksek kalorili iç piyasa kömürleri, sobanızın ızgara aksamını eritmektedir. Bu durumu önlemek için çanak ızgara üst seviyesine kadar kalorisi düşük kömür doldurulur, üzerine yüksek kalorili kömür ilave edilerek ızgara aksamının erimesi önlenmiş olur, Sizlere ikinci bir masraf getirmez.

TUĞLALI SOBA VE KUZİNELERİN KÜLÜNÜ TEMİZLEME ŞEKLİ
Sobanın temizlenme problemine, uzun süren çalışmalardan sonra büyük bir kolaylık getirilmiştir. Bu sayede sobanız kolaylıkla temizlenebilmektedir. Sobanın içerisinde az da olsa ateş kalabilir. Bu durumda dahi arkadaki ızgaranın manivela kolunu, kendinizden yana hafif sallayarak 90º çevirdiğinizde kül kabına külün tamamı boşaltılmış olur. Sobanın külü kolayca boşaltma özelliğinden başka, yanma anında, ızgara üzerindeki külleri de kül tavasına eleme özelliği vardır. Yanma devam ederken ızgara üzerindeki küller sobanın yan tarafındaki bakalit kolun ileri geri itilmesi ile elenir. Bu eleme işi yapılmazsa yakıtın yanması zorlaşır. Hatta oksijeni iyi alamayan yakıt isli bir alevle yanar. Sobanın bu özelliğine de dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.

KOVALI SOBA VE KUZİNELERİN KULLANMA TALİMATI
Kovalı soba mutlaka üstten yanmalıdır. Kovanın 2/3′ lük kısmına kadar kömürle doldurun. Geriye kalan bölüme odun koyun ve ateşleyin. Ateşin, odunun yanmasına yeteceği kadar alttaki sürgülü kapağı açın.

FIRIN KULLANMA TALİMATI
Kuzinenin üst camlı bölmesi fırın, alt camlı bölmesi sıcak tutma (dinlendirme) yeri olarak kullanılır. Tepsinin içine hazırlayacağınız malzemeyi fırın iyice ısındıktan sonra fırının içine yerleştirin. Camlı kapağı kapatın, pişirmesini bekleyin üstü pişirmesine rağmen alt kısmı pişirmemişse kuzinenin arkasındaki kolu, alt yazısı tarafına çevirin. Altı da piştikten sonra tekrar üst yazısı tarafına çevirin. Al t camlı kapağı açarak dinlendirme bölümüne alın ve kapağı kapatın.

TEMİZLEME TALİMATI
Soba kömür sobası olarak imal edilmiştir. Mümkün mertebe sobada naylon, lastik ve kağıt gibi çok fazla kurum yapan malzeme atmayın. Duman fırının hem üstünde hem de altında geçtiğinden çok çabuk kurum yapıp tıkanmasına sebep olabilir, sobanın yanması zorlaşır. Bu gibi hallerde fırının hem üst kısmı hem de alt kısmı kurumdan temizlenmelidir. Üst kısmı üstteki seyyar kapaklar açılarak, alt kısmı dinlendirme bölümünün tavanındaki sürgü açıldıktan sonra kovayı da çıkartıp soba içinden temizlenir daha sonra sürgü iyice kapatılır. Yanma ve pişirme normale döner.

SOBA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Soba ve Kömürle İlgili Bilgiler

  • Kömüre göre yakma sistemi/soba kullanılmalıdır
  • Isı verimi en az % 70 olmalı
  • Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalıdır
  • Sobanın havalandırma sistemleri, yanma için yeterli oksijeni sağlamalıdır
  • Soba üstten yakılmalı/tutuşturulmalıdır
  • Soba verimli yanma için en fazla 2/3 oranında kömürle doldurulmalıdır
  • Sobanın dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı, boru ve baca üzerinde herhangi bir delik veya çatlak olmamalı
  • Verimli bir yanma için sobalar günlük temizlenmeli, küllük dolmadan kül alınmalı, küllük kapağı sık aralıklarla açılmamalı
  • Yatarken yanmakta olan “kömür koru” üzerine taze kömür konmamalı
  • Yatarken sobanın baca klapesi tamamen açık, alt ve üst kapak kapalı tutulmalı. Sobanın kurulduğu odada mümkünse yatılmamalı, yatılmak mecburiyeti varsa ise soba sönmüş olmalı

Baca ve Borularla ilgili Bilgiler

  • Soba duvardan en az 50 cm uzakta kurulmalıdır. Böylece boru ve bacada katran oluşumu ve tıkanma önenebilir
  • Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalıdır.Yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir
  • Fazla dirsek (ikiden fazla) ve borudan kaçınılmalıdır. Böylece tıkanma ve sızma olasılığı azalır
  • Boru ucu bacaya fazla sokulmamalıdır
  • Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır
  • Baca temiz ve çatıdan 1 m. yüksekte olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 m. uzaklıkta olmalıdır
  • Baca rüzgârdan fazla etkilenmeyecek şekilde iyi çekişli olmalıdır
  • Soba tepmesini ve zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için baca başlığı kullanılmalıdır
  • Soba kurulmadan önce bacalar mutlaka temizlenmelidir
  • Baca çapının 13 cm. olması tavsiye edilir
  • Baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı, baca iç yüzeyi pürüzsüz olmalıdır
  • Baca yılda en az iki kez temizlenmelidir
About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Kategoriler

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: